Elke Vlaming gooit jaarlijks gemiddel 37 kg eten in de vuilnisbak (bron: Vlaco). In totaal gaat het om 240.925 ton voedselverlies. 66% daarvan is vast voedsel, vooral brood en banket (12%), fruit (12%), groenten (11%) en aardappelproducten.
Het voedselverlies in Vlaanderen komt neer ongeveer 8% van de aangekochte hoeveelheid voedsel en drank. Op één jaar tijd bedraagt dit al 369 EUR per gemiddeld gezin.
Wil jij dit vermijden? Hou dan rekening met volgende tips:
- Kijk na wat je nog in huis hebt en maak eventueel een weekplanning op. Stel op basis daarvan een boodschappenlijst op.
- Koop niet meer dan je nodig hebt, hoe verleidelijk de reclame er ook uitziet.
- Let op de houdbaarheidsdatum. Er is een verschil tussen 'Te gebruiken tot' en 'Ten minste houdbaar tot'.
Ten minste houdbaar tot (THT)
- Van toepassing op producten die je langere tijd (en niet per se in de koelkast) kan bewaren.
- Voorbeelden zijn droge deegwaren zoals pasta of rijst, groenten of fruit in blik of bokalen, ...
- Na die datum verminderen de producten van smaak, hebben ze minder kleur of vermindert het vitaminegehalte, maar ze kunnen wel nog steeds geconsumeerd worden.
THT voor ongekoelde producten: betrouw je je best op je eigen smaak- en reukzin.
THT voor gekoelde producten: zoals kaas, eieren en beleg. Deze eet je best niet meer op.
Te gebruikten tot (TGT)
- Na deze datum is het volgens de fabrikant niet meer veilig om het product nog op te eten en bestaat de kans dat er zich bacteriën of ziektekiemen ontwikkelen.
- TGT is voornamelijk van toepassing op bederfelijke producten die je in de koelkast dient te bewaren, bv. yoghurt, vlees en vis, vers geperste fruitsappen, bereide maaltijden, ...
Gooi producten met een overschreden TGT-datum altijd weg!
Tip : je kan deze producten wel invriezen als je ze langere tijd wil bewaren.
Op de website www.emptythefridge.be vind je heel wat nuttige tips & tricks om voedselverspilling tegen te gaan. Je vindt er ook restjesrecepten, tips hoe je best een boodschappenlijst maakt en hoe je best je ijskast ordent.
Inspiratie om gerechten klaar te maken met restjes vind je ook op de website van Vlaco en in Vlaco restjesrecepten.