afdrukken

April 2018: een kakelnette kippenactie!Tweejaarlijks organiseert IDM in samenwerking met de lokale handelaars van de 6 IDM-gemeenten (Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate) een kippen-promocampagne. Dat is in 2018 niet anders. Kippen houden, biedt immers heel wat voordelen. 

1 EUR korting per kip
April is in 2018 de kippen-actiemaand. In die periode kan je tot 3 kippen/gezin aanschaffen, telkens met 1 EUR/korting en dit bij de 9 deelnemende handelaars. De bon die je hiervoor nodig hebt wordt verstuurd samen met de DIFTAR-factuur van begin maart. Hij kan ook hier gedownload worden. 0,5 EUR wordt door IDM betaald, de andere helft komen de handelaars zelf tussen.

BESPAAR op je DIFTAR-FACTUUR

Makkelijk 100 kg afval per jaar uitgespaard.
IDM promoot al vele jaren het kringlooptuinieren waarbij thuiscomposteren en het houden van kippen de ideale oplossingen zijn om geen organisch afval meer te produceren. Via het thuiscomposteren kan men zijn groente-, fruit- en tuinafval verwerken.
De kippen zorgen er dan weer voor dat de etensresten (plantaardig) een goede bestemming krijgen, maar ook op tuinresten zijn ze verlekkerd, net zoals op de meeste schillen en pitten van groenten en fruit. Een kip verorbert gemiddeld één kilo per week. Wie 2 kippen houdt, bespaart dus gemakkelijk 100 kg afval per jaar uit. Directe winst op de afvalfactuur!

Een paar tips:

Ben jij ook overtuigd van de vele voordelen van het houden van kippen? Hou er dan wel rekening mee dat kippen ook verzorging en aandacht vragen.

WAT PIKT EEN KIP (NIET)?
Kippen lusten bladeren en (de meeste) schillen en pitten van groenten en fruit, onkruid, pas gemaaid gras (beperkt), oud brood, restjes van plantaardig (bereid) voedsel. Ze zijn niet dol op uienschillen, preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten. Een Europese verordening verbiedt het voederen van dierlijke bijproducten.

GEZELSCHAP.
Kippen houden van gezelschap, houd er daarom minstens 2.

KIPPENREN EN HOK.
Voorzie minstens 2, liefst 5 m² buitenruimte per kip. Voldoende plaats houdt hen fit en gezond. Laat ze in de winter in je moestuin scharrelen, ze doen zich tegoed aan onkruidzaden, slakken, … Een goed kippenhok is vooral droog en tochtvrij. Bedek de bodem met houtsnippers of stro en plaats een stevige zitstok. Plaats het hok op vb. enkele klinkers, zodat het niet rechtstreeks op de grond staat.

ETEN EN DRINKEN.
Naast de keuken- en tuinresten hebben kippen behoefte aan een rantsoen granen (gebroken mengeling), eventueel aangevuld met legmeel of -korrels. Afhankelijk van de hoeveelheid keuken- en tuinresten mag je rekenen op 65 à 150 gr/kip/dag. Zorg dat de kippen altijd beschikken over voldoende vers en proper water.

MODDER EN GEURTJES.
Door te zorgen voor voldoende loopruimte en door niet te veel eten in de ren te gooien, voorkom je modder en vervelende geurtjes.

SCHADUW EN STOFBAD.
Kippen houden van schaduw (vb. onder een struik). Voorzie ook een droge plek waar ze een gezond stofbad kunnen nemen (vb. onder het hok).

AFSLUITING.
Plaats een omheining van ongeveer 1,5 m hoog, graaf de afsluitdraad zo’n 10 cm in de grond, plaats langs de buitenzijde een rij platte tegels en bevestig onderaan de afsluiting een fijnere draad. Deze ingrepen houden egels, vossen en andere gravers buiten, én kippen binnen.

MEER WETEN OVER KIPPEN HOUDEN?
Download hier de brochure ‘Kippen houden in de kringlooptuin’ of vraag hem bij één van de deelnemende handelaars of bij IDM.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - F. 09 337 07 28 - BE 0214.014.167