afdrukken

Kringlooptuinieren

De recyclageparken verstikken bijna in het tuinafval dat wekelijks wordt aangebracht. Dubbel vervelend is dat: voor de recyclageparken die steeds meer plaats moeten vrijmaken, maar ook voor de tuineigenaars voor wie het groenafval steeds meer een vervelende klus betekent.

Tuinafval hoeft er nochtans niet te zijn. Er zijn een aantal eenvoudige trucs waarmee je het tuinafval sterk kan beperken of zelfs helemaal wegwerken. Hieronder serveren we je een menu aan mogelijkheden. Afhankelijk van je tuin, smaak en mogelijkheden zullen sommige tips misschien moeilijk lijken, maar andere zijn dan weer zeker haalbaar. Probeer ze uit! Je vrije tijd en je geldbeugel zullen er wel bij varen!


Minder tuinafval in acht stappen:

PlantMetSuccesStap 1: Minder bemesten kan geen kwaad.
In een siertuin is het niet van belang dat je planten zo snel mogelijk groeien. Integendeel: te snelle groei put planten vaak uit en maakt ze vatbaarder voor ziekten. Wees dus spaarzaam met meststoffen. Hoe sneller je planten groeien, hoe meer werk je er aan hebt en hoe meer afval. Een slim alternatief voor meststoffen zijn bodemverbeteraars: zij brengen humus aan en maken de bodem gezonder, zonder te veel voedingsstoffen aan te brengen.

BodembedekkersStap 2: Je wint bij minder gazon.
Niets brengt meer afval teweeg in de tuin als een gazon. Het maaien van een gazon is bovendien een snel terugkerende, soms vervelende klus. Je wint er als tuinliefhebber bij door gedeelten van je gazon om te vormen tot (struiken)border of bloemenperk. Dat geeft niet alleen meer kleur, maar ook minder werk. Van belang is dat je planten kiest die de bodem goed bedekken. Het onkruid krijgt geen kans en je hoeft niet om de haverklap te wieden. Lees meer in de folder over bodembedekkers.

Vraag raad bij je tuinaannemer of bij de plantenkweker: hij kan je zeker een aantal planten of struiken aanwijzen die in je smaak zullen vallen.

Evenwichtig ingevulde open ruimteStap 3. Vlug te snel.
Snelgroeiende planten bieden het voordeel dat je tuin snel “gevuld” is. De keerzijde van de medaille is dat je deze planten in de jaren daarna permanent met veel snoeiwerk in bedwang zal moeten houden. Een goed evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten is dus van belang. Ook hier kan je plantenkweker of tuinaannemer je raad geven. In de folder kiezen van planten en verzorgen van planten, die je hier kan downloaden, geven we al heel wat tips.

Misschien nog belangrijker is de keuze van het graszaad. Snelgroeiende grassen geven snel een vol gazon, maar verplichten je tot jarenlang wekelijks maaien (of meer). Bij traaggroeiende grassen geldt het omgekeerde: minder werk én minder afval. Informeer je dus goed voor je graszaad aankoopt.

Info over grasbeheer vind je in de brochure 'Laat u er gras over groeien?'.

Compostvat.jpgStap 4. Kies voor composteren.
Bij de beste bodemverbeteraars hoort compost. Compost kan je bovendien perfect in eigen tuin aanmaken. In een wat grotere tuin (> 3 aren) kies je best voor een compostbak, in kleinere tuinen voor een vat. Een vat zet je best op een zonnige plek, een bak in de schaduw. Zorg voor een goede mengeling van zacht en structuurmateriaal en belucht regelmatig. Na een goeie zes maanden bekom je in plaats van tuinafval prima compost. Wie wat aandachtig is, krijgt nooit te maken met geurhinder. Door tegen de compostbak (klim)planten te laten groeien of er een vlechtwerk rond te plaatsen, kan je het composteren bovendien perfect in je tuin integreren.

Wil het composteren niet lukken, dan kan je nog steeds contact opnemen met de kringloopkrachten-compostmeesters of volg een gratis cursus composteren.

AfvalArmTuinieren3.jpgStap 5. Mogelijkheden van mulching.
Mulchen is een techniek waarbij je de bodem beschermt door er een laagje materiaal op te leggen. Dat materiaal kan zowel schors, houtsnippers, compost of grasmaaisel zijn. Belangrijk voordeel is dat je hiermee vermijdt dat er teveel onkruid groeit. Daarnaast bescherm je ook de bodem tegen hagel of regenbuien. Met compost en grasmaaisel stimuleer je ook het bodemleven.

Mulching kan je toepassen in borders tussen de planten (vooraleer die dichtgegroeid zijn), rond bomen en struiken en in de moestuin. Grasmaaisel is erg geschikt als mulchmateriaal op voorwaarde dat je het laagje niet te dik maakt en dat het gras niet in zaad stond.

Schors en houtsnippers mag je zeker niet mengen met de bodem (bv door te hakken), zoniet riskeer je voedingsgebreken bij je planten.

Een bijzondere vorm van mulching, is het gebruik van een mulching-grasmaaier. Een dergelijke grasmaaier versnippert onmiddellijk het gemaaide gras, zodat het tussen de grasplantjes op de bodem terecht komt. Groot voordeel is dat het maaien minder werk vraagt en je verlost bent van het maaisel, nadeel is dat je iets regelmatiger moet maaien. Maar dan nog spaar je tijd uit, gezien je het grasmaaisel niet hoeft te verwijderen.

Vlechtwerk langsheen borderStap 6. Creatief met hout.
Bomen, struiken en vaste planten leiden onvermijdelijk tot snoeiwerk en tot takken en houtige stengels. Hiermee kan je alle kanten uit.

Een deel kan na versnipperen (met schaar of hakselaar) terecht in de composthoop. Houtsnippers kan je ook gebruiken als mulching-materiaal. Stevige takken kunnen gebruikt worden in de moestuin of het “kamp” van de kinderen. Met wat overblijft kan je een houtwal maken: je legt alle takken, stengels, snippers, … tussen twee stroken omheining en je stapelt maar. De houtwal vormt een natuurlijke scheiding in je tuin. Al snel zullen vogels, nuttige insecten of egels er een ideale schuilplaats in vinden. Een ander idee is de houtwal te laten overgroeien door bloeiende klimplanten.

Wil je alles vernemen over het toepassen van snoeihout in je tuin, raadpleeg dan de brochure 'Snoeihout verwerken in de kringlooptuin'.

AfvalarmTuinieren2.jpgStap 7. Kot-kot-kot.
Kippen zijn de alles-opruimers in je tuin. Ze zijn vooral dol op wormen, slakken en ander ongedierte, maar ook voor groen- of keukenresten trekken ze hun neus (of bek) niet op. Zorg zeker voor een droge en tochtvrije slaapplaats.

Geef niet meer groen- en keukenresten dan de kippen in één dag kunnen oppeuzelen. Het voederen van vleesresten is om sanitaire redenen niet aangewezen.

Wil je meer weten over het houden en verzorgen van kippen, raadpleeg dan de brochure 'Kippen houden in de kringlooptuin'.

Bloeiend hooilandje met vlechtwerkStap 8. Laat het gras maar groeien.
Waar je zit en wandelt in de tuin, hoort zeker een kortgeschoren gazon dat aangenaam en gemakkelijk te betreden is. Het is een goed idee om kortgeschoren gazon af te wisselen met plekken waar je het gras langer laat groeien (b.v. onder bomen, naast hagen, achterin de tuin, in de boomgaard).

In de stroken met langer gras, kan je bloembollen aanplanten (krokussen, hyacinten, …) die in de lente voor een prachtig effect zullen zorgen en zich jaar na jaar zullen vermenigvuldigen. Een andere mogelijkheid zijn wilde bloemen, die van nature voorkomen in oudere bloemenweides. Geschikte planten vindt je opnieuw bij de (gespecialiseerde) tuinaannemer of plantenhandel.

Meer info over grasbeheer in je (kringloop)tuin, lees je in de brochure 'Laat u er gras over groeien?'.

kringlooptuin IDM
Wie hierover nog meer wil weten kan surfen naar www.vlaco.be

Om onze inwoners te laten zien hoe een kringlooptuin er kan uitzien en welke kringlooptechnieken gemakkelijk kunnen worden toegepast in eigen tuin, creëerden we op onze terreinen op de Zelebaan zelf een kringlooptuin.
Deze kringlooptuin is GRATIS te bezoeken, zowel voor verenigingen, scholen als individuele bezoekers.
Meer info over deze kringlooptuin, bezoek aan de tuin en rondleidingen bij IDM kan je verkrijgen bij Tjen Hillaert, Zelebaan 42, Lokeren; 09 340 60 37 of tjen.hillaert@idm.be

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167