afdrukken

Recyclageparken

Er is maar weinig afval dat geen plekje heeft in het recyclagepark

ContainerparkZelzate8Het afvalbeleid van je intercommunale en gemeente is in de eerste plaats gericht op het vermijden en hergebruiken van afval. Spijtig genoeg blijft er toch nog heel wat afval over. Om dit kwijt te kunnen is er naast de huis-aan-huisophalingen ook het recyclagepark.

Op het gemeentelijk recyclagepark zijn uitsluitend inwoners van die gemeente toegelaten. Alle onkosten moeten immers door de gemeente (en dus eigenlijk door alle inwoners) worden betaald. Als we afval door inwoners van andere gemeenten laten aanbrengen draaien de inwoners van die gemeente daarvoor op. Daarom wordt regelmatig een identiteitscontrole uitgevoerd aan de ingang van het park. Je gemeentebestuur zou je daarom willen vragen om bij een bezoek aan het recyclagepark, spontaan je identiteitskaart klaar te houden om ze op verzoek van de aanwezige parkwachters zonder tijdsverlies te kunnen tonen.

Toekomstige inwoners van de gemeente kunnen nog niet terecht op het recyclagepark, zij moeten hun afval dus nog aanbieden op het recyclagepark van de gemeente waar ze zijn ingeschreven. Wel bestaat de mogelijkheid om reeds een afvalcontainer aan te vragen op hun toekomstige adres zodat zij reeds restfractie en GFT kunnen aanbieden. Hiervoor dienen ze een formulier in te vullen bij de milieudienst of de dienst bevolking.

miliieustraat RP ZeleElke afvalfractie op het juiste adres
Het recyclagepark bestaat vooral uit grote containers, maar er zijn ook heel wat kleinere afvalstromen die het verdienen om gerecycleerd te worden. Voor al deze kleine, afvalsoorten vind je de ‘afvalstraat’ op het recyclagepark. Van kurk tot bloempot, van printercartridges tot CD … je kan het er allemaal kwijt, bovendien ontdek je ook nog wat er nadien mee gebeurt en krijg je interessante tips. Sorteren en recycleren wordt nog gemakkelijker. Wat kan je o.a. kwijt in de afvalstraat: printercartridges, batterijen, kurk, plastic bloempotten en plantentrays, CD/DVD-schijfjes en -doosjes, plastic dopjes van drankflessen.
Sommige afvalfracties kan je niet kwijt op het recyclagepark van je gemeente, maar kan je wel aanleveren bij IDM.

Infotour geeft elk geheim prijs
Het recyclagepark is de ideale plaats om te vertellen waarom we al die sorteerinspanningen doen. Daarom vind je bij elke afvalfractie een overzichtelijk paneel met hierop de sorteerregels (wat wel/wat niet), de recyclageweg en een interessante tip.

Veiligheid
Voor je eigen veiligheid zouden wij je willen vragen om zeker de instructies van de recyclageparkwachters op te volgen. Let extra op wanneer er een vrachtwagen containers komt ophalen, het is voor de chauffeur van zo‘n vrachtwagen immers niet altijd evident om sommige manœuvres uit te voeren. Dergelijke wagens zijn vrijwel altijd uitgerust met de nieuwe dodehoekspiegels, maar een kleine onoplettendheid kan hier dramatische gevolgen hebben die we absoluut moeten vermijden.

KGA2Klein Gevaarlijk Afval (KGA): In al onze gemeenten kan je deze afvalfractie gratis naar het recyclagepark brengen.

KGA zijn alle afvalstoffen die in kleinere hoeveelheden vrijkomen en die omwille van hun samenstelling en/of gevaren apart verwerkt dienen te worden. Behandel dit soort afval met de nodige zorg en geef het bij je bezoek aan het recyclagepark af aan de recyclageparkwachters.

Let op:
Gebruikte injectienaalden mogen enkel worden afgegeven in naaldcontainertjes, te koop bij de apotheek.
Oude geneesmiddelen horen dan weer niet thuis bij het KGA en geef je terug bij de apotheker!

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA)
Deze apparaten kan je gratis achterlaten bij de winkelier waar je een nieuw toestel koopt. Je kan er ook gratis mee terecht op het recyclagepark. Herbruikbare toestellen dien je aan het kringloopcentrum (hergebruiken) te schenken!

Demonstratieplaats kringlooptuinieren
Op de meeste recyclageparken is er ook een demonstratieplaats kringlooptuinieren. Hier ontdek je allerlei systemen om thuis te composteren en zie je verschillende kringlooptechnieken. De compostmeesters geven hier ook regelmatig demonstraties en geven je graag handige tips om het thuiscomposteren tot een succes te maken.

Wie zelf aan de slag wil kan bij IDM een composteersysteem aanschaffen.

SLUIKSTORTEN!!!
Afval achterlaten aan de toegangspoort van het recyclagepark, tijdens of buiten de openingsuren, is verboden. Het wordt beschouwd als sluikstorten en zal beboet worden.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167