afdrukken

Interactieve afvaltentoonstelling in het NIEUW!

Ook inhoudelijk doet IDM aanzienlijke inspanningen om de scholen alert te houden. Alle scholen uit het werkingsgebied kunnen op aanvraag gratis de interactieve afvaltentoonstelling op de 5de verdieping van de oude verbrandingsoven bezoeken.

Het afvalbeleid is continu in beweging: steeds meer afvalfracties worden gesorteerd en gerecycleerd en ook de sorteerregels worden regelmatig bijgestuurd. Een vernieuwing van onze tentoonstelling drong zich dus op.
Sinds februari 2015 is de tentoonstelling vernieuwd en interactiever geworden: je vind er meer dan 50 leuke foto- en spelborden. Deze gaan niet alleen over de meest gekende fracties zoals restafval, GFT en PMD. Ook minder gekende afvalsoorten zoals isomo, hout en kurk komen aan bod. Verder maak je kennis met composteren, we nemen je mee in de wereld van het hergebruik, we geven je tips om voedselverspilling te voorkomen en wijzen je op de gevaren van de 'Plastic Ocean'.

Verschillende kamers
De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende kamers, waarin gelijkaardige afvalstromen gegroepeerd worden. Zo werd een 'spannende KGA-hoek' gecreëerd en werd de PMD-hoek afgebakend met blauwe slingers. In de hoek van het composteren leren kinderen al spelend de kneepjes van het composteren, aangevuld met een rondgang in onze eigen demotuin buiten. En aan de hand van een zwerfvuilspel leren ze hoe lang het duurt vooraleer sommige voorwerpen zoals een bananenschil of een blikje verteren in de natuur.
Verder zijn er ook nog verschillende spelhoeken, met o.a. het Kraak de Kluis-spel, een memoryspel en het populaire Magda en Danny PMD-spel.

Invulbladen
Per leeftijdscategorie werden verschillende werkbladen ontworpen, met vragen over de panelen uit de tentoonstelling. Deze moeten tijdens de ontdekking van de tentoonstelling ingevuld worden. Om het nog aantrekkelijker te maken, gebruiken we voortaan ook tablets. Gadgets die in het huidige leven van jongeren niet meer weg te denken zijn. Na het inscannen van de QR-codes op de panelen krijgen de leerlingen extra informatie, leuke filmpjes en weetjes mee.
'Spelenderwijs' ontdekken de leerlingen alle geheimen van het afval.

Dit bezoek is gratis voor alle scholen binnen het IDM-werkingsgebied. Scholen buiten ons werkingsgebied betalen voor een bezoek 100 EUR (excl. BTW) per klas/groep (max. 25 pers; bezoek duurt ong. 2 u). Scholen binnen het IDM-werkingsgebied hebben voorrang op scholen van buiten ons werkingsgebied.
Wil je met je klas deze tentoonstelling bezoeken of wens je meer info hierover? Vul hier online het aanvraagformulier in of neem contact op met IDM, Tjen Hillaert, IDM, Zelebaan 42, 9160 Lokeren; of Tjen Hillaert, T. 09 340 60 37 of tjen.hillaert@idm.be.

Flash: Promotiefilmpje interactieve tentoonstelling
Installeer de nieuwste Flash speler.
 

Voor wie er een langere educatieve uitstap wil van maken kan een bezoek aan IDM combineren met een bezoek aan een van onze buren: Aquafin (rioolwaterzuiveringsinstallatie) of het Molsbroek (Europees natuurreservaat).

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167