afdrukken

Winkelen

Kijk eens na hoeveel onnodige verpakking je koopt

Meer dan een halve ton afval zet de gemiddelde Vlaming ieder jaar op straat. Een deel van dat afval brengen we gewoon mee uit de winkel. We betalen er zelfs voor. Kijk maar eens na hoeveel onnodige verpakking je koopt als je straks boodschappen doet. Nochtans kan dat gerust minder als we in de winkel wat kritisch zijn. Hoe minder nutteloze verpakking we kopen, hoe minder nutteloze verpakking er morgen nog geproduceerd wordt.

Enkele medewerkers hebben de proef op de som genomen. Ze gingen samen naar dezelfde winkel met hetzelfde boodschappenlijstje. Alleen ... Debby kocht producten die haar achteraf zo weinig mogelijk afval zouden bezorgen, Anabel deed dit niet. Achteraf bleek dat door afvalarm winkelen Debby maar liefst 70% minder afval weggooide en bovendien 30% minder betaalde dan Anabel.

afvalarmafvalrijk.jpg

Om je op weg te helpen geven we je hierbij alvast een aantal tips!

1. Vele onderhoudsmiddelen (waspoeders, reinigingsmiddelen) die je in de supermarkt kan kopen, worden geconcentreerd in navulpakken aangeboden. Minder verpakking betekent een kleinere groei van de afvalberg.

2. Heel wat producten zijn te koop in verpakkingen die je opnieuw kan vullen of hergebruiken als je bij de volgende aankoop een hervulbaar alternatief aanschaft. Denk maar aan de navulpakken voor wasmiddelen of vloeibare handzeep.

3. Vervang wegwerpbatterijen door oplaadbare batterijen en volg steeds de richtlijnen op de gebruiksaanwijzing om hun vermogen maximaal te benutten. Doordat ze veel langer meegaan en je ze opnieuw-en-opnieuw kan gebruiken, dragen ze bij tot de inkrimping van de afvalberg.

4. Er zijn verschillende mogelijkheden om het bekende wegwerp-plastic zakje te vermijden. Wat denk je van een herbruikbaar plastic zakje, plastic plooikratten, een katoenen draagtas of een traditionele boodschappentas. Of eenvoudigweg geen extra tas, bijvoorbeeld om de broodzak.

5. Kies voor afvalarme producten. Let bij je aankopen niet enkel op je portemonnee, de houdbaarheidsdatum van de producten of de merknaam maar besteed ook aandacht aan de aard en de hoeveelheid verpakking. Hoe minder hoe liever dus.

6. Koop niet meer dan je echt nodig hebt. Vooral bij fruit, zuivel en charcuterie hebben we nogal de neiging om ons karretje vol te laden. De laatste gerimpelde mandarijntjes of uitgedroogde kaas gaan te vaak de vuilnisbak in. Zonde van het geld en van het afval.

7. Neem groenten en fruit bij de zelfbedieningsafdeling. Het afzonderlijk inpakken van groenten en fruit is overbodig. Het is niet verboden om in de afdeling ’fruit en groenten‘ je aangekochte groenten in één grote tas of zak te bergen en alle etiketten op deze ene tas of zak te kleven.

8. Gebruik verse producten. Waarom blikken of bokalen kopen als je zoveel lekkerder en afvalarmer kunt koken met verse ingrediënten? Het GFT-afval kan je trouwens zelf composteren.

9. Vermijd individueel verpakte producten maar geef de voorkeur aan grote verpakkingen. Vergelijk de prijs eens per stuk of per kilogram. Individueel verpakte producten zijn bijna altijd duurder.

10. Verse groenten en fruit zijn soms overdadig en onnodig verpakt. Ga op zoek naar niet verpakte alternatieven.

11. Kies voor recycleerbare verpakkingen en sorteer ze achteraf correct.

12. Vermijd verpakkingen die bestaan uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een verpakking uit karton én plastic. Dat bemoeilijkt het recyclageproces.

13. Sommige aluminium-, plastic- of kartonnen doosjes kan je hergebruiken als opbergdoosje, om voedsel in te vriezen of te bewaren, …

14. Neem je eigen doosje voor kaas of charcuterie mee naar de slagerij. Zo moet je geen gebruik maken van het verpakkingspapier. Sommige slagers moedigen hun klanten hiertoe aan. Je herkent ze aan de sticker “eco-shopping”.

15. Als je vlees koopt in de supermarkt, doe dat dan aan de beenhouwerij. Daar koop je vers vlees in plaats van het voorgesneden en in piepschuim ingepakte vlees.

16. Vraag in je winkel naar het aanbod van producten met statiegeld, zoals melk of bier.

17. Koop drank in flessen met statiegeld. Plastic wegwerpflessen, brikverpakkingen, blikjes, ... worden weliswaar in de PMD-zak geworpen en gerecycleerd, maar het blijft afval.

18. Informeer in je buurt eens bij een bierhandelaar, melkboer of drankencentrale of ze drank in retourflessen aanbieden. Of misschien is er in je gemeente wel een supermarkt waar je flessen met statiegeldsysteem kan kopen.

19. Kies voor producten met een lange levensduur. Producten van een goede kwaliteit gaan langer mee.

20. Vermijd eenmalige producten: wegwerpbatterijen, wegwerpzakken, keukenrol, wegwerpscheermesjes, papieren zakdoekjes, papieren tafellakens, gadgets, kartonnen of plastic bekertjes of borden.

21. Kies toestellen zonder batterijen die werken op andere energiebronnen zoals zonne-energie (zaklampen, rekenmachientje) of mechanische energie (uurwerken, wekkers). Ze zijn goedkoper in gebruik en veel milieuvriendelijker.

22. Spaarlampen gaan tot acht keer langer mee dan een gewone lamp. Ze betekenen niet alleen een flinke energiebesparing maar zorgen ook voor minder afval. Eenmaal opgebruikt horen de spaarlampen bij het klein gevaarlijk afval thuis.

23. Gebruik stoffen in plaats van papieren zakdoeken.

24. Niets gaat boven zelfgeperst appelsiensap. De schillen zijn het enige afval en kunnen zo op de composthoop als ze gemengd worden met voldoende structuurmateriaal en ander keuken- en tuinafval.

25. Koop geen kleding die je alleen in een stomerij kan reinigen. De chemische producten die gebruikt worden in stomerijen zijn onder meer perchloorethyleen en koolwaterstoffen. Zij doen het milieu geen deugd als ze in de lucht of het afvalwater terechtkomen.

26. Beperk producten die klein gevaarlijk afval opleveren: (resten van) waspoeders, boenwas, glansmiddelen, zeep, WC-reinigers, spiritus, white spirit, petroleum, benzine, lippenstift, nagellak, nagellakverwijderaar, parfums, onkruidverdelgers, rattenvergif, fondue-olie, frituurolie, smeerolie, beits, houtbeschermingsmiddelen, lijm, lak, kwastreiniger, terpentijn, verf, verfafbijter, vernis, ether, batterijen, auto-accu‘s, inkt, fotografische producten,…

27. Baby‘tje op komst? Wist je dat er voorgevormde katoenen luiers bestaan die sluiten met een handige velcro strip? Deze luiers zijn machinewasbaar, huidvriendelijk en praktisch in gebruik.

28. Koop shampoo in grote verpakkingen. Er bestaan praktisch geen navulpakken voor shampoo. Toch kan je de afvalberg terugdringen met ’gezinsflessen‘ van 400 ml en meer die een overvloed aan kleine flacons overbodig maken.

29. Gebruik je conditioner voor je haar? Neem dan een “2 in 1” shampoo. Even goed en minder verpakking.

30. Was je met zeep in plaats van douchegel. De samenstelling van zeep geeft minder watervervuiling. Bovendien gebruik je per wasbeurt veel minder zeep dan douchegel. Het verpakkingsafval is eveneens minimaal en alles bij mekaar is zeep veel goedkoper.

31. Koop geen huishoudapparaten of werktuigen die je niet of nauwelijks zal gebruiken. Zware werktuigen kan je ook huren.

32. Koop toestellen van een goede kwaliteit. Ze werken beter en gaan langer mee.

33. Draag zorg voor je apparaten en werktuigen en volg de voorschriften van de fabrikant op. Zo gaan ze langer mee.

34. Dank kapotte apparaten niet te snel af. Ga eerst na of ze niet kunnen hersteld worden.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167