afdrukken

Het recyclagepark van Lokeren: veelgestelde vragen

Moet ik nog cash betalen op het recyclagepark?
Neen, sinds 1 januari betaal je niet meer contant in het recyclagepark, maar gebeurt de aanrekening via de DIFTAR-factuur (waarmee je ook de ophalingen aan huis betaalt). Ook de tarieven zijn veranderd, want het afval wordt gewogen. De eerste 500 kg per jaar blijft echter gratis (met uitzondering van grofvuil) voor Lokerse gezinnen.

Zijn de openingsuren veranderd?
Neen, de openingsuren zijn dezelfde gebleven (zie ook je ophaalkalender). Opgelet: sommige inwoners hebben een brief gekregen van de stad waarin werd vermeld dat ze ook toegang krijgen tot het recyclagepark van Lochristi (omdat dit voor hen dichter is). Daar geldt hetzelfde tarief, maar andere openingsuren. De toegang in Lochristi geldt enkel voor particuliere inwoners van bepaalde straten in Lokeren (klik hier voor de lijst van deze straten en de openingsuren van het recyclagepark van Lochristi).

Krijg ik nog steeds toegang via mijn identiteitskaart?
Ja, inwoners van Lokeren krijgen toegang via hun identiteitskaart. Bedrijven, zelfstandigen, vrije beroepen, instellingen, scholen, verenigingen, tweede verblijvers en (ver)nieuwbouwers die (nog) niet in Lokeren wonen, krijgen toegang via een badge (25 euro), aan te kopen in het stadsmagazijn (Weverslaan 18: elke werkdag van 8-12 uur en van 13-17 uur, gesloten op vrijdagnamiddag en op zaterdag.). Opgelet: met deze badge kan men niet terecht in het recyclagepark van Lochristi.

Welke fracties zijn nog gratis? Moeten die gewogen worden?
Afgedankte elektrische of elektronische toestellen (AEEA) en klein gevaarlijk afval (KGA), zoals bijvoorbeeld ook frituurolie zijn altijd gratis voor een gezin dat in Lokeren gedomicilieerd is. Deze moeten wel gewogen worden, maar in een aparte ronde. Dan wordt de knop voor gratis fracties ingedrukt, zodat dit gewicht niet meetelt als je de gratis fracties daarna deponeert in het park.

Als gezin wonend in Lokeren krijgen we de eerste 500 kg per jaar gratis; worden de gratis fracties hier ook in meegerekend?
Neen, de 500 kg is geldig voor de betalende fracties, maar opgelet: ook niet voor het grofvuil: dat betaal je vanaf de eerste kg. De gratis 500 kg geldt per jaar en per gezin, dus niet per identiteitskaart.

Kan ik als bedrijf, school, vereniging, tweede verblijf, (ver)bouwer die (nog) niet in Lokeren gedomicilieerd is… ook bepaalde fracties of een bepaalde hoeveelheid gratis brengen?
Neen, dit geldt enkel voor Lokerse gezinnen. Bedrijven e.d. of gezinnen die niet gedomicilieerd zijn in Lokeren betalen voor elk type afval vanaf de eerste kg.

Hoe kunnen de verschillende tarieven aangerekend worden, als alles samen in je wagen ligt bij het binnen rijden?
Het is de bedoeling dat men bij de eerste weegbrug alles weegt (vervoermiddel en volledige lading), dat hierbij de knop voor de duurste fractie die men bij heeft wordt ingedrukt, dat daarna deze duurste fractie wordt gelost, dat men daarna terug naar de eerste weegbrug gaat, een volgende categorie aanduidt, deze terug lost enzovoort… tot en met de gratis fracties en men tenslotte met een leeg voertuig over de tweede weegbrug rijdt.

Wat als ik alles in één keer wil wegen en niet verschillende keren over de eerste weegbrug wil rijden?
Dat kan, maar dan betaal je voor de hele lading het tarief van de duurste fractie die je bij je hebt.

Hoe heb ik zicht op mijn resterend aantal gratis kilo‘s?
Je krijgt bij het buiten rijden een ticket, waarop je ziet wat je moet betalen voor je bezoek, alsook wat het resterend aantal gratis kilo‘s bedraagt. Het is dus interessant om dit ticket te bewaren.

Ik woon dicht bij het recyclagepark en breng alles te voet of met de fiets. Wat nu?
Dit is geen probleem. Je kunt gerust als persoon of met je fiets en het afval bij jou op de weegbrug gaan staan.

Hoe weet ik zeker dat mijn afval juist gewogen wordt?
De weegbruggen zijn geijkt volgens nauwkeurigheidsklasse III. Dit is de gangbare klasse voor weegtoestellen voor dergelijke toepassing. Dit betekent dat de gewichten worden afgerond tot 5 kg volgens de gangbare afrondingsregels* De ijking is uitgevoerd door een door de overheid erkende firma en de weegbruggen mogen dus in het economisch verkeer gebruikt worden.

* Naar gelang het geregistreerd gewicht boven of onder het midden van de weegeenheid van 5 kg ligt (2.5 kg) , wordt naar boven of onder afgerond.

Wat als ik vermoed dat er een verkeerde weging op mijn weegbonnetje staat?
In dit geval moet je het weegbonnetje zeker bijhouden. Je kunt je melden bij de parkwachter die zal uitzoeken wat er misgelopen is. Hij zal dit niet direct kunnen, maar je zult via e-mail of telefoon een antwoord bekomen. Je kunt je probleem ook melden in het stadsmagazijn in de Weverslaan 18. Ook daar zal men enkele dagen vragen om het probleem nauwkeurig te kunnen onderzoeken en de eventuele fout te corrigeren.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167