afdrukken

April 2020: een kakelnette kippenactie!

DEZE KIPPENACTIE IS NOODGEDWONGEN GEANNULEERD!

In april 2019 werd de wetgeving inzake het dierenwelzijn en het verhandelen van dieren gewijzigd. Een addendum aan de eerdere wet (dd. april 2007) stelt dat het verhandelen van dieren met korting, niet langer is toegestaan, onder welke vorm dan ook. Deze wet laat ons geen optie en heeft tot gevolg dat de kippenactie, zoals we die de afgelopen jaren organiseerden, met een kortingsbon van 1 EUR voor de aanschaf van een kip, niet meer wettelijk is toegestaan. Dit is ons ook bevestigd door het Vlaams kabinet.

Wij kunnen dan ook niet anders dan de geplande actie niet te laten doorgaan!
Uiteraard blijven wij wel het houden van kippen stimuleren, want zij zijn nog steeds een natuurlijke hulp in de strijd tegen voedselverliezen.
Onze workshops rond het houden van kippen gaan wel nog door.Wij geven jullie graag nog enkele voordelen en tips mee voor het houden en verzorgen van kippen.

BESPAAR op je DIFTAR-FACTUUR

Makkelijk 100 kg afval per jaar uitgespaard.
IDM promoot al vele jaren het kringlooptuinieren waarbij thuiscomposteren en het houden van kippen de ideale oplossingen zijn om geen organisch afval meer te produceren. Via het thuiscomposteren kan men zijn groente-, fruit- en tuinafval verwerken.
De kippen zorgen er dan weer voor dat de etensresten (plantaardig) een goede bestemming krijgen, maar ook op tuinresten zijn ze verlekkerd, net zoals op de meeste schillen en pitten van groenten en fruit. Een kip verorbert gemiddeld één kilo per week. Wie 2 kippen houdt, bespaart dus gemakkelijk 100 kg afval per jaar uit. Directe winst op de afvalfactuur!

Een paar tips:

Ben jij ook overtuigd van de vele voordelen van het houden van kippen? Hou er dan wel rekening mee dat kippen ook verzorging en aandacht vragen.

WAT PIKT EEN KIP (NIET)?
Kippen lusten bladeren en (de meeste) schillen en pitten van groenten en fruit, onkruid, pas gemaaid gras (beperkt), oud brood, restjes van plantaardig (bereid) voedsel. Ze zijn niet dol op uienschillen, preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten. Een Europese verordening verbiedt het voederen van dierlijke bijproducten (vlees, vis, charcuterie, zuivelproducten, ...).
Geef niet meer keukenresten en granen dan wat tegen de avond opgegeten wordt. Verwijder eventueel wat over blijft, want etensresten trekken ongedierte aan.

GEZELSCHAP.
Kippen houden van gezelschap, houd er daarom minstens 2.

KIPPENREN EN HOK.
Voorzie minstens 2, liefst 5 m² buitenruimte per kip. Voldoende plaats houdt hen fit en gezond. Laat ze in de winter in je moestuin scharrelen, ze doen zich tegoed aan onkruidzaden, slakken, … Een goed kippenhok is vooral droog en tochtvrij. Bedek de bodem met houtsnippers of stro en plaats een stevige zitstok. Plaats het hok op vb. enkele klinkers, zodat het niet rechtstreeks op de grond staat.

ETEN EN DRINKEN.
Naast de keuken- en tuinresten hebben kippen behoefte aan een rantsoen granen (gebroken mengeling), eventueel aangevuld met legmeel of -korrels. Afhankelijk van de hoeveelheid keuken- en tuinresten mag je rekenen op 65 à 150 gr/kip/dag. Zorg dat de kippen altijd beschikken over voldoende vers en proper water.

MODDER EN GEURTJES.
Door te zorgen voor voldoende loopruimte en door niet te veel eten in de ren te gooien, voorkom je modder en vervelende geurtjes.

SCHADUW EN STOFBAD.
Kippen houden van schaduw (vb. onder een struik). Voorzie ook een droge plek waar ze een gezond stofbad kunnen nemen (vb. onder het hok).

AFSLUITING.
Plaats een omheining van ongeveer 1,5 m hoog, graaf de afsluitdraad zo’n 10 cm in de grond, plaats langs de buitenzijde een rij platte tegels en bevestig onderaan de afsluiting een fijnere draad. Deze ingrepen houden egels, vossen en andere gravers buiten, én kippen binnen.

MEER WETEN OVER KIPPEN HOUDEN?
Download hier de brochure ‘Kippen houden in de kringlooptuin’ of vraag hem bij één van de deelnemende handelaars of bij IDM.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167