afdrukken

Wat is toegelaten in je groene bak vanaf 1 januari 2019? 

Vanaf 1 januari zijn er meer afvalsoorten toegelaten in de GFT-container. Ook bv. keukenafval en etensresten, vlees- en visresten en zuivelproducten zoals kaas zal je in je groene container mogen achterlaten. 

Omdat de technologie niet stilstaat, zijn er vandaag de dag heel wat meer mogelijkheden om deze afvalsoorten te verwerken. In het verleden werd elke vorm van dierlijk materiaal geweerd uit de groene container. Maar omdat uit onderzoek blijkt dat er geen risico's verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom wordt de inzameling voor de groene container nu uitgebreid met heel wat afval uit de keuken, waaronder ook klaargemaakte voeding. 


Zo worden de sorteerregels voor GFT-afval alvast een pak eenvoudiger en sorteren voor de groene container heel wat makkelijker.   
Wat verandert er aan de sorteerregels? 

  •          keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk)
  •          vlees- en visresten (uitgezonderd beenderen)
  •          schaaldierresten (uitgezonder schelpen zoals mosselschelpen en oesterschelpen)
  •          vaste zuivelproducten (bv. kaas)
  •          eieren en eierschalen
  •          mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn, ...)


Check de nieuwe sorteerregels ook in de sorteerwijzer of op onze website.

Voor thuiscomposteren verandert er niks! 

Voor thuiscomposteren gelden er andere regels dan voor de groene bak. Industriële composteerinstallaties hebben meer mogelijkheden voor verwerking dan je composthoop thuis. De huidige regels blijven daar dus gelden.
 

Opgelet met plastics! 

Om de verspreiding van plastics in het milieu te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan enkel nog thuis bij het restafval, de grijze container dus. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen bevatten. Papieren koffiefilters mogen wel nog bij het GFT.

Verwijder ook steeds plastic klevertjes van fruit en groenten, deze vervuilen het GFT-afval en zorgen voor onzuivere compost!

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - F. 09 337 07 28 - BE 0214.014.167